Hervormde gemeente Sebaldeburen
Provincialeweg 44, Sebaldeburen

Een afspraak maken? Bel of mail gerust! Zie voor de contactgegevens de pagina ''Contact''.

2020-02-05

De Bijbel als Twitterhulp

Afgelopen week twitterde dhr. T. Baudet, politicus voor Forum voor Democratie, over het onrecht dat zijn dierbaren in de trein was aangedaan. Hij schreef op het sociale medium: ‘’Vanavond zijn twee dierbare vriendinnen ernstig lastig gevallen door 4 Marokkanen in de trein.'’ Achteraf bleek deze tweet niet te kloppen. De vriendinnen van Baudet waren gecontroleerd in de trein door conducteurs in burger van Marrokaanse komaf. Al snel erkende dhr. Baudet dat hij ‘te snel en te stevig’ met een tweet kwam dat Marokkanen vriendinnen van hem hadden lastiggevallen in een trein. Een collega van Baudet probeerde de situatie glad te strijken door te zeggen dat Baudet erg veel gaf om zijn dierbaren en daarom veel had vertrouwd op hun berichtgeving. Dhr. Baudet was dus eigenlijk een onschuldige en liefhebbende vriend?

Wat Baudet deed was te snel en verkeerd spreken. Een gevaarlijke combinatie. Te snel: Hij had nog weinig/geen zicht op de situatie. Verkeerd: Hij zette in één zin een hele bevolkingsgroep weg. Wij herkennen dat wel. Te snel en verkeerd spreken. Als we ergens boos over zijn kunnen wij te snel en verkeerd spreken. Vaak spreken we dan woorden met veel impact. Te veel impact. Zonder onszelf en onze gedachten kritisch te bekijken. Zonder de nuance van de dialoog. Wij mensen maken veel fouten in ons spreken. Spreken is namelijk niet makkelijk. Spreken doe je al snel te snel en verkeerd. Goed taalgebruik wordt ook moeilijker, want wie leert ons nog hoe wij moeten spreken? Wat zijn goede richtlijnen om te spreken? Wie leert ons wat ‘’net taalgebruik'’ is? Moeten we het voorbeeld nemen aan politici? Politici die slecht gedrag goed praten en feiten ‘’nep nieuws'’ noemen? Ik snap wel dat goed taalgebruik achteruit gaat. En ik snap ook wel dat politici niet meer weten wat voorbeeldgedrag is.

De Bijbel is een praktisch en leerzaam boek voor ons mensen. Ook voor politici. Misschien juist voor politici! Mensen met een voorbeeldfunctie… Wanneer zij de Bijbel zouden lezen, zou het hen misschien helpen in hun omgang met collega’s en de Nederlandse bevolking. En misschien zouden ze dan het goede voorbeeld geven. Het zou niet alleen hen helpen, maar ook ons.

De Bijbel is bij uitstek de bron is voor goed taalgebruik. De Bijbel kan dhr. Baudet enorm helpen bij Twitteren. De Bijbel kan ons ook helpen in het spreken op een verjaardag of in een vriendengroep. De Bijbel is praktisch en actueel. Neem alleen al de teksten: ‘’Wie zijn mond op slot houdt, waakt over zichzelf, wie zijn lippen hun gang laat gaan, stort zichzelf in het verderf.'’ En: ‘’Laat geen vuile taal over uw lippen komen, maar alleen goede en waar nodig opbouwende woorden, die goeddoen aan wie ze hoort.'’

De Bijbel leert ons ook over Iemand die het écht het goede voorbeeld gaf in het spreken (en zwijgen). Iemand die altijd op een goede manier sprak. Iemand die op de goede momenten kon zwijgen. De Bijbel leert ons over iemand die niet vloekte en beschuldigde toen hij onterecht beschuldigd werd. De Bijbel leert ons over iemand die stilzwijgend de straf droeg voor al de keren dat wij onterecht of verkeerd spraken. Die mens was Jezus Christus. Hij ging het lijden zwijgend tegemoet.

De Bijbel leert ons hoe wij goed kunnen spreken. De Bijbel vertelt ons wat goed taalgebruik is. Zij leert ons ook hoe wij vergeving kunnen ontvangen voor als ons verkeerde spreken. Door te geloven in Jezus Christus. Door te geloven in Hem die goed heeft gesproken over God en anderen leren wij te zwijgen op de goede momenten en goede woorden te spreken als het nodig is. Niet woorden die leiden tot afbreuk, maar woorden die de ander opbouwen. Woorden die de ander hoger brengen. Bij God.

Admin - 14:40 | Een opmerking toevoegen

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments

De nieuwe website bevalt mij goed